Epidemia globală, pretext de atacuri cibernetice: avertismentul Băncii Centrale Europene
În contextul epidemie globale de coronavirus, hackerii au găsit noi mijloace de îmbogățire rapidă. Se pare că panica populației este ușor exploatabilă prin atacuri cibernetice. Din acest motiv, BCE a publicat un avertisment.
Conform unui raport publicat de Banca Centrală Europeană, băncile sunt mai vulnerabile ca niciodată în această perioadă a epidemiei și, implicit, clienții lor. Din câte se pare, a fost deja înregistrată o creștere semnificativă a numărului de atacuri cibernetice.
Oficialii băncilor care operează în Europa au fost avertizați. Băncile au primit în această săptămână o scrisoare din partea BCE prin care erau îndemnate să testeze capacitatea sistemelor lor tehnologice „şi prin prisma unei posibile creşteri a atacurilor cibernetice şi a unei posibile dependenţe în creştere faţă de serviciile bancare la distanţă”, potrivit Bloomberg, citată de Rador.
Totul pleacă de la haosul și panica din piață. Banca Centrală Europeană este îngrijorată în mod autentic de faptul că infractorii cibernetici vor să profite de pe urma haosului cauzat de coronavirus. Izbucnirea crizei coronavirusului a determinat instituţiile de creditare să ceară mai multor angajaţi fie să lucreze de acasă, fie să repartizeze angajaţii în diverse birouri, în timp ce tot mai mulţi clienţi optează pentru tranzacţii bancare electronice în loc să meargă până la agenţii.
Este important de reținut că avertismentul vine în contextul în care băncile oricum și-au îmbunătățit semnificativ securitatea în ultimii ani împotriva hackerilor. Chiar și așa, oficialii Băncii Central Europene au transformat într-o prioritate majoră criminalitatea cibernetică și deficiențele tehnologice ale băncilor naționale. Aparent, acestea sunt principalele riscuri pe care trebuie să le combată industria bancară.
Scrisoarea trimisă de Banca Centrală Europeană face parte din eforturile de a se asigura că băncile vor putea funcţiona în cazul în care vor ajunge să fie afectate în mod direct de epidemia de coronavirus, care a perturbat până acum economia globală.
BCE a încurajat băncile să ia legătura cu contractori externi pentru prestarea de servicii și pentru a stabili modul în care vor fi ele capabile să continue să ofere servicii în caz de pandemie.